Första dagen avklarad

Många nya intryck, mycket att hålla reda på och många nya namn och människor med olika personligheter. Jag har precis kommit hem från min första introduktionsdag som jag önskade var över i mitt föregående inlägg och nu är den det. Och som sagt var det inte så mycket att vara nervös för. Skönt när jag väl var på plats och hade presenterat mig för alla i personalen samt för de boende, då kände jag en liten lättnad försvinna. Jag hade många frågor och fick många svar. Fick se en dag/kväll på boendet och skapade mig en slags uppfattning såhär efter en dag. Den kommer såklart att förändras lite ju mer jag spenderar min tid  där och får ihop det med alla intryck och upplevelser och allt så sakteliga lägger sig tillrätta i min hjärna. Nu idag var det såklart mycket intryck, inte så mycket att göra men jag är trött i huvudet ändå, har ont i huvudet och längtar lite efter sängen ska ni veta =).

Jobbar man dag jobbar man mellan 07:00-16:30 (9, 5 tim) och jag trodde då att man hade 1 timmes rast men det visade sig vara 30 minuter. Och de 30 minutrarna var visst väldigt svåra att ta ut ändå så de sa att ofta var det svårt att ta rast så man fick skippa den och gå hem 30 minuter tidigare istället. Dvs att man då jobbar oavbrutet 07:00-16:00, det är ändå 9 timmar det. Men man behöver en liten rast emellanåt för att ladda batterierna när man har långa arbetsdagar kan jag tycka. Om man jobbar kväll  jobbar man 13:00-21:30 men eftersom det är svårt med raster sa de att man brukade komma till 13:30 istället och skippa rasten. Då jobbar man i sträck till 21:30 vilket ändå är 8 timmar utan rast. Men, men, man tar seden dit man kommer =).

Det var en väldigt lärorik och intressant dag och jag ser fram emot att jobba img och se hur morgonen och förmiddagarna ser ut. Men verksamheten i sig kan i stort sett säga sig påminna en hel del om hur rutiner och sådant fungerar även inom äldreomsorgen. Det är frukost kl 08:00, lunch 12:00, eftermiddagskaffe 14:30, middag 17:00 och kvällsfika 19:30. Däremellen röker de boende en hel del, sitter i allrummet och samtalar eller går in på sina rum och sover eller gör något annat. De flesta sitter mycket inne på sina rum förutom när det är servering eller då de vill gå ut på altanen och sitta en stund. Jag tyckte det var skönt att skapa mig en personlig kontakt till alla som bor där och har nu presenterat in mig i gruppen vilket känns väldigt skönt. Jag tog mig för av arbetsuppgifter, samtalade med de boende och tog kontakt, tyckte allt var nytt och intressant. Personalen var trevlig och chefen likaså. Fick en egen nyckel samt ett larm ifall något skulle hända då jag behöver ett sätt att larma. Dagen bestod mycket i att sitta och samtala, tvätta lite tvätt med någon boende, försöka att motivera samt att ha ett positivt sätt till alla. Även fast det fanns vissa som var mindre trevliga och rätt arga så finns inget annat än att vara trevlig och lägga på ett gott bemötande.  Det skulle dukas fram och undan efter servering och det blev en hel del sitta ner faktiskt. På kvällssidan slog vi oss ner framför teven och jag fick åka hem 21:00 eftersom jag inte tagit någon rast.

Imorgon jobbar jag 07:00-16:30, ska bli roligt och spännande att se vad den dagen för med sig.  Men verksamheten påminner mkt om äldreomsrogens sätt att arbeta med rutiner och det var den jag ville ifrån eftersom jag kände att jag skulle vilja göra så mycket mer. De har en boendestödsgrupp i längan bredvid oss där de jobbar mera utåt med de boende då de boende är friskare där än på gruppboendet. De har egna lägenheter där personalen besöker dem och hjälper dem med vardagliga ting s om kan röra lägenheten, att handla, sociala kontakter samt aktiviteter utei samhället för att de i så hög grad det går ska klara sig så bra själva. På gruppboendet där jag är placerade har ingen av de boende någon slags aktivitet pga av att de alla har det jobbigt nog med att bara klara av att ta sig igenom en vanlig vardag på boendet.. De har egna små lägenheter på ca 30 kvadratmeter i gruppboendet samt att de tar del av det delade allrummet. Man kan ta en promenad, gå och handla eller göra något annat så visst går det att få in aktiviteter där med i den mån de boende klarar av det och vill. Men i största hand rör det sig om att klara av en vanlig vardag.

Eftersom boendet är helt nyflyttat till Björksätra där det står nu så är det lite rörigt i verksamheten och allting har inte riktigt kommit igång än som det ska, så verksamheten kommer att förändras lite.

Jag har inte tid att skriva ner mer tankar just nu för jag måste hoppa ner i sängen om jag ska få tillräcklit med sömn innan det är dags att kliva upp igen ca 05:30. Ska skjutsa in Hjalle till kontoret inn jag tar mig till boendet som ligger i bortre delen av Sandviken imorgon bitti.

Skynda sova!
Jag är trött...

Kommentarer
Postat av: Tina

Låter som du har haft en hel kväll med nya intryck och förstår att du känner dig väldigt trötter.
Hoppas du hittar det du söker!
Natti natt!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback