Hipp, hipp, hurra!

Igår var det så Hjalles födelsedag. Jag vaknade 05:15 eftersom jag började 06:30 igår fredag och skulle skjutsa in Hjalle till kontoret före det. Då åker vi 06:00 om mornarna.

Jag väckte honom vid 05:40 och gav honom min present, ett supersnyggt skärp från MQ. Hjalle blev nöjd och tyckte om det, men taskigt nog hade jag köpte en för STOR storlek till honom så idag ska vi byta till ett mindre =). Eftersom vi inte hade så mycket tid där på morgonenen så ville jag fira honom lite mer på eftermiddagen och ge åtminstone en till present.

Igår jobbade jag alltså 06:30-12:00 utan rast och vi kom överens om att igår fredag skulle bli min sista dag på dagis, de tyckte såklart att jag skulle börja på mitt nya jobb redan på måndag. När vi hade bestämt det kändes allt så tråkigt...vilket snöpligt avslut, sådär tvärt och direkt... Men, men, så är det. När klockan blev 12:00 gick jag runt på alla avdelningarna och sa hejdå till mina vänner och kramades lite =).

Jag åkte först hem till mamma där jag lånade telefonen och ringde till enhetschefen Lars för vi skulle ju löneförhandla idag och bestämma tid när jag skulle börja jobba. Men jag fick inget svar och bestämde mig för att åka hem och fortsätta ringa. Mamma och pappa har fullt upp med att göra om i hallen, de tar bort en bit av väggen för att göra öppningen till köket större och där toaletten varit ska de riva ur och bygga en garderob, kommer bli asbra! Mamma har ju tapetserat och gjort snyggt, hallen är supermysig nu.

Jag kom hem till Valbo till ca 13:00 kanske och ringde chefen med detsamma. Han frågade när jag kunde börja jobba och jag sa på måndag. Han blev lite förvånad över att jag kunde börja så tidigt men glatt överasskad tror jag iaf. Sen kom då snacket till lön och jag vet att taket på lönen inte är vidare högt för skötare inom Sandvikens kommun, det har jag kollat upp med facket. Den som tjänar mest tjänar 19500:- och eftersom jag visste om att snittlönen ligger på 18600:- så ville jag såklart iaf inte ha mindre än det. Jag sa att jag gärna ville ha 19000:- men visste att det skulle bli en omöjlighet men försöka måste man =) Jag argumenterade för min sak och sa även att de båda cheferna hade jobbat rätt hårt för att få in mig så de måste ju även de se något väldigt positivt hos mig. Chefen höll med om alla argument jag lade fram och tyckte de var bra, men pratade om att det såklart fanns en rättviseaspekt ur det hela. Att de som redan jobbat i flera år inte heller tjänar 19000:- och då kan såklart inte jag heller göra det, det håller jag med om. Vi stannde så tillsist på en summa  vilken jag känner mig väldigt nöjd med!

Jag börjar mitt nya jobb måndag morgon klockan 07:00 och jobbar till 16:30. Sedan kommer jag att befinna mig i Sandviken, i Björksätra i 6 månader framöver. Och sköter jag mig bra kanske jag kan få stanna för han som jag vikarierar för testade nytt jobb i Uppsala och han bodde visst i närheten där. Chefen lät lite osäker på om han överhuvudtaget skulle komma tillbaka. Vi får se, nu tar jag mina 6 månader och lär av dem och tar den här utmaningen först! Nu ska jag faktiskt på riktigt gå in på en helt nya arbetsplats och lära mig ett nytt yrke, spännande!

Sen har jag såklart en annan dröm kvar och det är att jobba i en klädaffär eller något sånt, det är också nåt som jag alltid har velat prova på. Får se om jag någongång får chansen att prova på det också...hihi!

När jag och chefen hade pratat klart och kommit fram till allt och bestämt att vi skulle ses på måndag för att arbeta fram ett schema för mig så kändes allt toppen!

Jag åkte iväg en sväng till Skohuset för att leta ett par snygga låga finare höstskor men jag hittade inga. Åkte sen hem en sväng och sen in mot stan för Tina och jag skulle gå på stan en sväng när hon slutat vid 14:30. Hon ringde mig och jag åkte hem till henne. Vi gick sen ner på stan och jag ville kika efter en present till Hjalle. Gick in på MQ där jag hittade en supersnygg skjorta till honom som jag kände skulle passa honom så den köpte jag. Och var sen nöjd med det. För min egen del hittade jag ingenting mer än lite skospray som jag ska impregnera mina nya svarta mockastövlar med inför vintern. Ett måste!

Tina och jag gick hemåt vid strax före fem-tiden och jag åkte hemåt med detsama. Hjalle hade precis fått skjuts hem med sin pappa. När vi kom hem ville Hjalle gärna gå ut och käka och det bestämde vi oss för. Fixade till oss lite och så vid 18-tiden åkte vi iväg in till stan. Hjalle hade fått min skjorta i present och han gillade den väldigt mycket så han tog på sig den när vi åkte. Först ville vi äta på Bishops på söder men där var det verkligen smockfullt med folk så det gick inte. Sen kikade vi in på en annan restaurang som jag inte minns namnet på nu men där var det visst så poppis att man måste boka bord vilket vi såklart inte hade. Vi anade att det på en fredag är rätt mycket folk precis överallt så Church Street var inte heller något alternativ även fast Hjalle och jag gärna skulle gå och äta där nångång. Men Hjalle har ätit på Järnvägskrogen ett par ggr med några polare och tyckt om maten där så vi åkte dit och där var det rätt lugnt. Vi slog oss ner och kände att det här var lugnt och skönt och så beställde vi in mat. Jag tog en smarrig grilltallrik med bacon, oxfilé, fläskfilé och korv med strips. Hjalle beställde in en oxfilé. Maten var verkligen supergod och vi var nöjda och mer än mätta när vi åkte därifrån *ler*.

På hemvägen stannade vi till på COOP där vi köpte lite gotta att ta med oss hem och mumsa på under resten av fredagkvällen. Vi kom hem ca 19:30 och vi var så trötta båda två. Slängde oss i soffan och mumsade lite godis men jag somnade efter en timme eller dryga timmen och Hjalle väckte mig vid ca 22:30 och sa att vi skulle gå och sova vilket vi gjorde.

Imorse vaknade vi ca 08:00 och det kändes väldigt skönt att vakna utvilad den tiden och känna att man har hela morgonen på sig. Jag har nallat lite ur godispåsen men snart blir det väl lite frukost. Hjalles mamma, pappa och syrra och Saman kommer och grattar Hjalle vid runt 16:00 så innan dess ska vi iväg och hämta några tårtor vi har beställt samt att jag skulle baka lite hde jag tänkt. Städa lite behövs samt gå med lite papperssopor och lite sånt där plock.

Men nu ska jag krypa ner med min Hjalle i soffan en stund och bara njuta av den här lördagsmorgonen*ler*.

Vill du jobba hos oss?

Idag såg jag att jag hade ett missat samtal på min mobil. Det var från enhetschefen inom enheten för personer med psykiska funktionshinder. Chefen som chefar över gruppboendet jag var på. Han hade pratat in på min mobil och ville att jag skulle ringa upp. Jag ringde upp men han gick inte att nå, satt på ett möte. Jag ringde några timmar senare och han svarade. Han frågade mig om jag skulle vilja jobba hos dem på gruppboendet! Vad svarar jag på det måntro?! Jamen självklart vill jag det, gud va roligt och tack så mycket och hela positiva fadderullan kläckte jag ur mig*ler*.

Jag fick jobbet! Han erbjöd mig ett 6 månaders vikariat på heltid och jag kan inte fatta det, jag fick en tjänst inom psykiatrin, det som jag så länge ivrigt har velat prova på. Nu står jag här med en ny början på en ny framtid. Jag ser ivrigt fram emot den, känner att jag trivs med personalen och chefen sa att de trivts med mig. Att börja där nu efter min prova på vecka känns jättebra. Jag har fått lära känna allihopa under en vecka och det känns inte lika stressfyllt, nervöst eller panikartat att bröja nu. Jag vet hur det fungerar där och jag har redan "tjenat" in mig hos beonde och personal och de har redan fått sin första uppfattning om mig vilket tydligen var positiv så nu är det bara att tuta och köra. En ny tid där jag kommer att lära mig mycket, jag kommer att suga åt mig som en svamp av allt jag får vara med om och alla människor jag kommer att få träffa och dagligen umgås med. De kommer verkligen tillföra mig mycket och lära mig och ge mig ett större perspektiv på livet och det tackar jag för. Jag tackar dem för att de vill öppna sig för mig och "bjuda in mig i deras värld". Det är inget de behöver göra men jag tackar för deras gästfrihet. Helt makalösa människor. Så öppna och godhjärtade samt fina.

Det ska verkligen bli skoj. Och roligt att få komma in och börja där nu när verksamheten är ny och alla i personalen är nya i den här verksamheten. Vi ligger lika kan man säga. Det är nytt för dem och nytt för mig och vi ligger jämlika i det här på ett vis. Det känns bra att få vara med från starten. Jag längtar efter att få lära mig så mycket som möjligt för det här känns verkligen skoj. Mina närstående säger att jag talar om arbetet med sådan inlevelse och ivrighet och positiv anda, och jag känner verkligen att det här känns speciellt.

Jag vet inte hur jag kommer att tycka om att jobba inom psykiatrin i längden men jag känner verkligen att det är dags för mig att prova mina vingar inom det här yrket och se om jag är en så pass kompatibel människa att jag klarar av att umgås och handskas med psykiskt sjuka eller om jag inte pallar det. Men nu får jag svaret och jag får chansen att testa på det i 6 månder iaf! Jag är nöjd över att ha kommit så här långt, att någon och flera kan tycka att jag som person passar för detta yrke, att just jag har de rätta kvaliteterna. Det känns helt otroligt bra! Men jag undrar vad det är människor ser hos mig, en vanlig Anna som inte syns i mängden... Men kanske ändå att jag har en liten glimt i ögat och ett leende som väger in *ler*

Imorgon ska jag prata med chefen om lön, det gäller att löneförhandla bra! Jag har ju pratat med facket och har ren och skär fakta att gå på och jag vet vad lönen för skötare ligger på i kommunen så det ska nog inte bli alltför svårt. Sen kanske jag börjar på mitt nya jobb reda på måndag, jag ska prata med mina kollegor på dagis imorgon och se hur snart det kan lösa sig med en vikarie för mig.

Men jag har lyckats, jag har verkligen lyckats *ler*.

Det känns helt fantastiskt att andra människor, som inte ens känner mig på djupet, kan få en så bra bild av mig att de kommer att gilla mig, varför då?. Men härligt är det att få vara omtyckt. Men jag undrar vekligen vad det är människor ser hos mig?? För snäll och trevlig är väl de flesta, vad är det för andra personliga egenskaper jag har som utmärker sig hos andra människor?

En bra start på helgen det här! Och eftersom Hjalle fyller år imorgon så känner jag att jag kan haka på han i firandet och fira mitt nya jobb i samma veva som hans födelsedag!

Vill du jobba hos oss?
Självklart!

Jag har fått jobb!

Tårtdags

På fredag fyller Hjalle år, 26 den här gången =). Idag stannade jag till en kortis på Köpis efter jobbet, skulle kika lite på present och jag hittade en som jag tror kommer bli bra.  Ska iväg till Gävle och strosa lite på fredag också och kika lite mer, slutar tidigt då.

Själv sitter jag och snurrar runt på Tradera och budar på en massa kläder! Hitills har jag lyckats få hem 3 kjolar och ett par skor, sitter nu och väntar på att få hem en svart kavaj! Lite småkul det här med tradera. Som att shoppa utan att behöva gå till affären alla ggr, rätt bekvämt. Även fast det här med storlekar är rätt svårt, men det mesta har passat någorlunda, man får göra små ändringar så blir det tipptopp! Kul är det iaf och jag kan sitta en timme på kvällen och bara klicka mig runt på allt som säljs!

Dagis idag har gått bra. Men det har varit en rätt grå och tröttsam dag. Jag vet inte vad det har varit med mig men jag har gått och gäspat och åter gäspat hela dagen, skitdrygt...

Gjorde ingenting särskilt när vi kom hem. Hjalle kirrade lite mat och så kollade vi på en film jag lånat hem från jobbet. Den hette "Guy X" och skulle vara en komedi men det var det sista jag skulle kalla den. Knepig film och sååå långtråkig, den hade ingen poäng liksom. Dryg film.....

I förrgår  kollade vi på en annan film som jag verkligen gillade! Den hette "Running scared" och var en riktigt skum film, oväntade grejer hände och det var ball action och filmning. Den gillades och rekomenderas om man gillar lite "skruvade" filmer.!

Nu ska jag gå och kolla lite på teven innna jag ska krypa ner i sängen. Börjar inte förrens 09:00 img, skönt med lite sovmorgon.

Jag har heller inte hört något från chefen på gruppboendet än. Det var ju en tjänst där som de höll på att disskutera kring och skulle de få till tjänsten som de ville så ville de erbjuda mig att få gå på den vakanta tjänsten i så fall. Det var deras mening med min "prova-på-vecka".  Få se när de ringer och vad de har att säga. Facket skulle säga sitt och de kanske inte alls går med på att "flytta" tjänsten och då kanske det inte blir nåt för min del mer än att hoppa in och vikariera då det behövs och då jag kan. Men det skulle sannerligen vara roligt att få en tjänst och gå på schema. Vi får vänta och se.

Födelsedagskalas och tårtdags på fredag och lördag, ännu en anledning att frossa i godsaker *ler*

Hopp i säng nu alla, klockan är nu kväller!

Världsliga dimensioner

De "psykiskt sjukas" värld som jag inte har tillgång till kan jag tänkas liknar "våra"(vi som kallar oss "friska"). drömmar. Skillnaden är att vi vaknar upp från våra "overkliga" drömmar varje natt medans de sjuka är fast i den overkliga drömmen för en oviss framtid, en overklig värld som för dem blir till deras verklighet. En verklighet de tror på och lever i. Jag är glad att jag får drömma om allt spännande och "overkligt" i mina drömmar. Men ännu gladare och tacksam är jag över att lyckas vakna upp ur den andra dimensionens värld varje dag. Jag skulle inte för mitt liv vilja fastna där och tappa bort all min uppfattning om den verkliga värld vi faktiskt lever i. Fast vem är det som bestämmer att det är vår värld som är verklig och inte den värld som de svårt psykiskt sjuka människorna lever i? Tänk om den också är sann, men att vi inte av någon anledning får ta del av den. Tänk om det bara är vissa personer som släpps in för att få ta del. De högre intelligenserna med en högre öppenhet för livet. De som inte har fasta ramar för vad som ska kallas sant och osant... 

Där går vi sen och säger att de har fel och vi försöker föra tillbaka dem till den "sanna verkligheten". Sann för oss och sann för dem, men de har tillgång till en annan värld, som  faschinerar mig. För vissa människor jag mött berättar om denna värld och den låter så spännande och fantastisk, det låter på något sätt rätt härligt och fridfullt. För vem skulle inte vilja ha en rymdraket och kunna åka upp till himlen och hälsa på gud och sätta sig ner på ett café och ta ett snack med honom om livet. Filosofera med gud och hans änglar när man känner för det. Jag har nämlligen träffat en person som har tillgång till dessa upplevelser och han berättar om de med sådan inlevelse att jag nästan "tror" på honom även fast min logik och "påtvingade" (av samhället påtvingad) övertygelse säger mig att jag inte ska. Men på något vis försvinner min logik och min vilja att tro på att de kanske finns något annat och mer därtill därute visar sig.

Denne någon är spännande att lyssna på och ställa frågor till. Man har djupa och filosofiska samtal och det är faktsikt väldigt givande. Djupare samtal om livet och människans tillvaro här på jorden samt vår själsliga existens. Genom samtal kan man växa som människa, om man bara är villig att ta emot dessa ord och ge dem betydelse. Denne någon låter som en professor i andevärldens mystik, en man med ett högre vetande på något sätt. Jag faschineras. Faschineras stort och jag går djupt ner i livets existensiella frågor. Tillsist blir jag alldeles konstigt över alla funderingar, nästan otäckt konstig så jag snabbt måste tänka på annat. Ibland kan man bli väldigt obehaglig till mods när man tänker för mycket.

Kanske man lätt genom filosofins djupa värld kan slinka in i psykets armar som kan fånga in de människor som inte kan ge vika... Funderande människor, filosofiska människor som går ett steg djupare över livet än dej och mig. Vi lever i vardagens ytliga värld för det mesta och har fullt upp med den, allt praktiskt som ska skötas och så vidare. Vi har så fullt upp med alla göromål att vi inte har tid att blicka över livet, gå ner i tankens djupare stadie och verkligen fundera över det som man inte kan ta på. Det osynliga, tankar och funderingar, "overkliga" upplevelser, känslor, sånt man inte har några klara svar på. Det som saknar logik, men som man kan tycka en hel del om. Vissa upplevelser kan kännas starka och verkliga, men man vet inte hur man ska förklara dem, för i vårt samhälle och i vår värld har de ingen betydelse då inga konkreta och fasta bevis kan läggas fram som ger dess upplevelse och känsla tyngd. Finns där ingen logik eller något tydligt bevis så finnsd det inte, då är det inte sant utan bara tokeri och konstigheter. Upplevelsen är ej verklig om man är ensam om den. Ytliga värld. I andra samhällen och i andra länder är man djupare förankrad i den själsliga, andliga, religiösa och mediala världen. Kanske skulle det göra oss och vårt folk gott att öppna oss lite mer för det. Jag tror det skulle tillföra en hel del nyttigt, i måttlig mängd. Man ska inte vara rädd för livets olika dimensioner. Jag vill gärna kalla mig öppen för dem..

Jag nämde de psykiskt sjukas tillstånd som en slags "dröm", en dröm som de fastnat i och inte kan ta sig ur. Den går bara vidare och vidare och spelas upp för dem och deras syn, men den är hemlig och osynlig för oss "friska". Jag kan drömma konstiga drömmar och när jag vaknar kan jag känna det som att jag har besökt andra världar, har haft andra förmågor än de jag har i vaket tillstånd, jag har känt mig som en annan människa i en annan verklighet. Där jag är en annan. Ibland har jag känt mig väldigt konstig efter en dröm. Jag kan inte förklara det annat än att jag känt mig "konstig"... Jag ligger stilla, spänd i min säng och låter drömmen spelas upp för min inre syn där jag granskar den igen... Jag har tagit del av någonting, men vad? Jag måste ligga där stilla en stund och låta alla känslor, obehagliga som härliga att rusa över mig och lugna ner sig... Det är spännande att drömma och jag gör det gärna.

I mina drömmar och i min sömn är jag lugn och avslappnad och mottaglig för andra ting, kalla det övernaturligt eller overkligt. Jag har varje natt i min sömn tillgång till en annan värld. Ibland kommer jag ihåg den för en stund när jag vaknar men vissa gånger minns jag inte alls. Men varje natt jag går och lägger mig har jag tillgång till en dörr som är öppen för mig att stega in i. Vart den dörren leder och vad våra "drömmar" egentligen är för något så upplever vi dem varje dag. Vi kan inte kontrollera dem eller den världen. Där händer allt, som i film där vi är med. Otäckt, spännande, roligt, underbart, vackert, horribelt, sorgligt. Hela skalan av känslor och upplevelser finns med. Det finns ingen gräns för vad som är rätt eller fel att drömma eller vad man vill eller inte vill ska hända. I drömmens värld händer det bara och vare sig vi vill eller inte måste vi ta del av den och åka med på färden. När färden blir för otäck eller för ogreppbar för oss att ta på så vaknar vi. 

När vi sover faller vi i  trans - en trans som för oss till den andra världen, drömmarnas verklighet. För när jag vaknar upp igen till den "riktiga världen" så vet jag med mig att det som hänt i min dröm det är såklart inte sant, det är ju bara en dröm, det är inte verklighet... Det har mitt samhälle och vår tro lärt mig.  Men tänk om det är verkligt, fast en annan slags verklighet, en annan dimension av den värld vi lever i nu. En dimension som vi ännu inte accepterat som sann och verklig och som vi inte är redo att få ta del av ännu i vaket tillstånd. Som att våra sinnen och kroppar bara kan ta emot denna tid och detta rum under vår sömn, då vi är mer mottagliga och öppensinnade för detta. Då vi inte kan påverkas av dagens och ljuset sanning.

Men tänk om denna tid och detta rum en gång öppnas lite mer och som vi då mer kan granska och våga oss på och vågar tänka som sann.. Kanske upptäcker vi då att de vi idag kallar "psykiskt sjuka" inte alls är sjuka utan hela tiden bara varit mer öppensinnade för vår världs olika dimensioner och talat öppet om dem. Tänk om de skulle ha rätt och vi ha fel....Jag vill ta del av deras värld och få se hur fantastisk den kan vara men också hur otäck den kan vara. Bara för en dag skulle jag vilja få del av deras värld...
Psyket spelar oss ett spratt säger vi  men är det verkligen så...?

Obehagliga känsla
Kittlande känsla

Vem kan bestämma att jag har rätt och du har fel...?
För mig har du lika rätt som jag
Hur kan jag veta och döma

Jag tar del av det du säger
Är intresserad av det du delger mig
Men du vet
Att jag inte vet det du vet
Jag har inte tillgång till din värld

Jag kallas "frisk"
Du kallas "sjuk"

Din person faschinerar
Du är lika mycket sann som jag
Vi är lika
Inför livet
lnför döden

Men olika inför andra människor
Vi delas upp i grupper
En verklig
En overklig
Vem har "rätt"
Vem har "fel"

Våra liv är lika
Vi går båda här på jorden
Men våra ögon
Ser olika
Upplever olika
Dimensioner

Människan är dels fysisk - greppbar
Psykisk - ogreppbar

Två delar
Som båda tode vara sanna

Jag kan inte säga att du har fel
Jag vill inte säga att du har fel
Hur kan jag veta

Jag vet inte det du vet...
Kanske skulle jag vilja...

Värdsliga dimensioner

Lördag

Veckan är över, så är också min "prova på" -vecka på boendet. Den var grymt bra och jag lyckades få den så innehållsrik det bara gick *ler*. Igår ville jag gärna gå ut och gå med någon av brukarna och jag fick med mig en tjejtjusare till kille ut och han talade "tydligt" om att han gillade mig så jag fick sätta gränser på ett tydligt men vänligt sätt. Han pendlade mellan glad och väldigt ledsen under vår promenad i solen men vi lyckades ta oss runt och tillbaka och jag är glad att jag tog för mig. Senare under dagen satte jag mig hos en kille som ofta sitter ute. Jag frågade om det var okej att jag sällskapade honom en stund vilket det var och vi pratade i 30 minuter. Supergullig kille som dock pratar om att åka raket upp till gud och sen ta sig en biltur med honom. En verkligt klipsk och filosofisk kille som funderar mycket på livet och döden, vad är meningen och vad händer sen, vad är änglar för något, hur var det här på jorden för flera hundra år sen, hur levde man då och så vidare och vidare. En fantastiskt intressant och faschinerande person som jag tycker mkt om och som jag verkligen upskattade att få umgås med.

Min sista dag där och det kändes trist faktiskt. Men chefen sa att han skulle höra av sig till mig nästa vecka. Få se vad han och enhetschefen har för "planer" för mig *ler*. Om de har några vill säga! Personalen berättade för mig att de tyckte att jag efter denna vecka verkade väldigt lämpad för arbetet och att jag ville umgås med alla och lära mig så mycket som möjligt. De såg att jag ville vara med överallt och att jag tog mig för, jag hade tålamod och löste situationer på bra sätt. Det var ett roligt avslut på min vecka där att få sån positiv respons!

Jag tackar så hemskt mycket för att jag fick komma och prova på och uppleva allt jag upplevt och för att jag fått träffa alla de människor jag träffat, tack!

Och blir det inte mer än så har jag ändå vuxit som person i och med denna nya fas i mitt liv. Det där som chefen sa att han skulle fixa ett schema för mig att jobba efter har vi inte pratat mer om. Enhetschfen sade inget alls om något schema utan snirklade sig undan lite lätt med att han "försöker" få in fler personal, på nåt vis. Så jag har ingen aning om det blir nåt mer jobba av överhuvudtaget, jag försöker inte luska mer i det utan tar det när de ringer mig sen i veckan som de sa. Får se då.

Idag är det lördag och jag ska njuta av denna helgs ledighet!

Jag tackar för mig!

Dagarna på jobbet går fort, imorgon är sista dagen på min "prova-på" vecka och vad jag vet än så länge blir det dagis igen till nästa vecka. Få se om de ringer nåt från gruppboendet och vill att jag ska vikariera där nån dag, gärna för mig i så fall!

Igår jobbade jag kväll igen. Kom 13:30 då det var personalmöte till 15:30. De pratade om en massa och jag lyssnade intresserat på allt som sas. Jag umgicks väldigt mycket med en kvinna på boendet igår som jag var "hem" till. Vi satt och pratade först en timme efter maten i hennes lägenhet och sen dryga timmen igen efter kvällsfikat. Väldigt trevligt och intressant att få slå sig ner och prata med dessa människor. De är trevliga och skojfriska också! De ger mig oerhört mycket även fast de kanske inte tror det alla gånger. Jag växer som människa och känner stor respekt och beundran för dessa människor.

Eftersom de går ut och röker väldigt mycket blir det lätt hänt att jag slinker med ut och tänder deras cigg och sen sitter jag ner med dem där ute och umgås och pratar. Snackade lite mer med just 2 killar också igår som bor där så jag har hunnit komma några stycken lite närmare in på liven och de har förhoppnigsvis också lärt känna mig lite bättre. Vi har otroligt trevligt och skoj ihop *ler*.

När jag kom hem ca 21:50 igår var jag väldigt trött. Tog en dusch och la mig i sängen till 22:30. Idag jobbade jag dag igen och klev upp 05:30. Llite smådrygt när man jobbat kväll och ska upp och jobba lång dag dagen efter. Men det funkar när man väl är på benen och på plats. Då rullar faktiskt dagen förbi.

Idag på jobbet puschade jag på en go och ball tant att hon skulle torka golven i sin lägenhet för det hade hon sagt att hon ville göra under dagen. Men timmarna gick och det blev aldrig av, men tillsist sa jag till henne att jag kunde följa henne in till sig och hjälpa henne. Sagt och gjort och jag blev hembjuden in till henne och hon torkade golven för fullt. Skitball och söt tant som man verkligen kan skämta med...hihi! Det härligaste av allt dessa dagar är när jag lyckats locka fram ett leende hos någon, det är härligt! Och när de hänger med på skämt man drar och skämtar vidare med mig så de även får mig att skratta, härligt som fan!

Idag välkomnade en av killarna mig hem till han för att se hans nya skiva och lyssna lite på den. Synd att han mest diggar hårdrock, den typ av musik som jag inte alls lysnar på överhuvudtaget och inte kan ett skit om. De säger att han kan bli lite till sig av tjejer och kanske kan gå för långt ibland så man ska vara försiktigt. Men jag har inte märkt av nånting att han blivit obehagligt närgågen eller något sådant än. Igår böjde han sig över mig när han var ute och rökte och det såg ut som han försökte eller ville pussas men jag klappade han bara lite på kinde och sa "-tjeeena!" med ett leeende och då log han lite och drog sig sen iväg in igen. Bara man har det rätta sättet att hantera situationer och leda undan på andra spår så funkar det otroligt bra. Och skulle det ske att han en gång blir för närgången är jag inte orolig eller rädd utan kommer sätta mina gränser och låta honom veta vänligt men bestämt var gränserna går och vad som är tillåtet beteende och inte. Så nog kan jag ta vara på mig själv alltid även fast karlarna i huset månar om en och gärna vill titta till en när man är med honom. Snällt av dem men jag känner faktiskt att jag kan ta vara på mig själv och säga ifrån. Och det sa chefen också att han trodde att jag kunde så bara för att jag är tjej behöver jag inte "passas" hela tiden. Jag är trots allt en mogen, förståndig, klipsk och vuxen kvinna, så det så!! Så för guds skull kan jag tycka, gör mig inte mindre än vad jag är och diskriminera mig inte för att jag har långt hår och tuttar! Men jag vet att de vill mig väl *ler*

Idag snackade jag och den här speciella killen en hel del och han tyckte att jag skulle komma och bo i hans källare...haha! Han tyckte jag skulle flytta in där hos honom. Han skrattar också så härligt, som en blyg ung kille även fast han är 10 år äldre än mig så är han så liten i sinnet. Riktigt trevlig än så länge.

Idag gick dagen rätt långsamt emellanåt. Vi har varit många personal och det har inte varit så många måste sysslor att göra så det har blivit lite dötid emellanåt och nästan att man fått slagits om de få sysslor som funnits att göra. Det blir jag lite hispig av, jag känner att jag vill göra mer än vad jag gjort hittills. Men efersom verksamheten inte är igång riktigt med rutiner och så vidare är det lite lugnt än så länge i startfållan och jag antar att det kommer att bli mer strukturerat och mer rutinnässigt så småningom och mer ingående arbete med var och en av brukarna i deras rehab-plan.

Imorgon är alltså min sista dag på boendet och jag är oerhört tacksam för den här veckan jag har fått chansen att prova på att jobba inom psykiatrin och jag tycker det har varit väldigt roligt och givande! Jag har känt mig väldigt avslappnad i deras sällskap tycker jag och har inga som helst problem att snacka med dem. Det är roligt och intressant. Kanske anledning till att jag har så lätt för att känna mig hemma i deras sällskap är att jag också är väldigt öppensinnad och egen i mitt sätt att vara. Jag gör inte skillnad på dem som bor där och personalen, känns som att jag kan förhålla mig lika till båda parter fast på olika vis ändå. Ibland kan jag till och med tycka att det känns lättare att sitta och konversera med de boende där än med personalen. Jag känner mig väldigt bekväm i de flestas sällskap, förutom någon som ofta är väldigt arg och säger att han hatar alla kvinnor och han hatade visst mig maximalt igårkväll. Sånt man får ta, allt detta hat är egentligen ett uttryck från en liten, ledsen och förvirrad man som inte på det minsta är så farlig som han kan låta. Han plågas men är egentligen en väldigt gullig kille som är blyg och osäker och det artar sig på detta vis.

Jag har nu imorgon kvar och ska göra mitt bästa även den dagen. Jag tycker faktiskt att jag har kommit långt i mitt kontaktsökande med de boende under denna vecka. De har accepterat mig och låtit mig komma dem nära i deras liv och de har vågat dela med sig av sig själva till mig och det tackar jag för. En ur personalen som har jobbat där nu i några veckor mer än mig hade inte ens presenterat sig för alla brukare vilket jag var noga med att göra redan de första dagarna. Sånt tycker jag är viktigt. Jag tycker verkligen att jag har fått ut mycket av att umgås med dessa männisor och visa intessse för dem och deras person samt intresen och så vidare.

Jag är nöjd med mig själv och mitt arbete där och blir det inte mer jobba av är jag nöjd över att ha fått prova på det en vecka och vet att jag har en fot inne och har visat upp mig och mitt intresse för arbetet. Jag återgår till dagis nästa vecka och kör på där igen i vanlig ordning och har skoj!

Idag efter jobbet hämtade jag upp Hjalle och hämtade ut en kjol jag vunnit på auktion på Tradera, den var supersnygg faktiskt, kul! Nu väntar jag bara på 2 kjolar till som ska komma som jag har köpt, skoj!!!

Nu vill nog Hjalle ha datorn en sväng så jag ska inte blir än mer långrandig än vad jag redan gjort mig.

Vi ses!

Andra turen

Idag kändes dagen roligare, jag jobbade som sagt 7:00-16:30 idag och märkte av skillnaden att jobba dag/kväll. Det händer ju lite mer under dagarna och det finns saker att göra och de boende ska iväg på ditten och datten =). Idag var jag bl.a. med på ett läkarbesök med en av brukarna samt att jag var med en annan till tandläkaren. Gick hur bra som helst även fast jag förstår att de är nervösa ibland, det är ju jag med! Men bra gick det! Fick bra kontakt med en kille idag och jag hälsade på han inne i sin lilla lägenhet på boendet där han fick spela musik för mig och jag kikade igenom hans enorma musiksamling. Vi pratade och skojade och hade det riktigt kul! Jag har suttit i allrummet och umgåtts och även hälsat på hemma hos några andra brukare där de fick visa mig sina lägenheter och hur de bor. Idag har jag kommit en bit på väg i mitt kontaktsökande med brukarna och jag har fått ytterligare en dag att lära känna dem, skoj!

Jag umgicks mycket med speciellt en man i personalen idag och han tyckte jag mkt om! Han var urtrevlig och berättade mycket för mig, väldigt intressant att höra på. Självklart har jag hört  hur en av brukarna har suttit och pratat för sig själv eller med någon annan som bara han ser och så sitter han där och skrattar och skojar, rätt skoj att höra på och jag log när jag hörde honom skratta så hjärtligt åt det samtal han hade med denne "någon".

Jag känner en ivrighet i mig själv och i min tid att vara där, jag vill vara med på allt och få veta hur så mycket som helst om brukarna samt om verksamheten. Det är fantastiskt intressant, spännande, faschinerande men förstås också väldigt tragiskt för de som plågas och lider så starkt av sin sjukdom. I stort sett alla brukarna, 12 st har en schizofreni- diagnos i botten men den skiljer sig väldigt mycket från de olika personerna. Vissa plågas otroligt mycket av röster som kommunicerar och styr deras vardag, medans andra är mer oroliga, har dålig kroppsuppfattning/kroppskännedom och pratar om att umgås med gud och flyga iväg till andra tider och världar i sin raket.

 Mycket intressant får jag höra och idag har varit en väldigt innehållsrik och givanade dag för mig. Jag lär mig ständigt, minut för minut. Och vad härligt att kunna sitta ner en stund med en brukare och samtala om dennes intressen med mera och skämta med dem så de skiner upp som en sol och ler stort! Det gör verkligen min dag! Jag vill få dem att känna sig viktiga, betydelsefulla och uppskattade för den de är och visa att jag vill umgås med dem och finner det givande. Jag vill att de ska känna sig omtyckta och betydelsefulla helt enkelt och det känns otroligt bra för mig själv när jag känner att jag lyckats med det *ler*.jag vill bry mig om dem och vill att de ska känna det, jag vill ge dem uppmuntrande ord och hjälpa dem med vägledning genom livet. De ska inte behöva känna sig obekväma inför sitt egna sätt att vara utan min strävan är att de ska känna sig väldigt trygga, avslappnade och bekväma i mitt sällskap, de ska känna att de kan vara sig själv, hur det än må vara och te sig *ler*.

Chefen tycker jag ootroligt mycket om, han verkar helt toppen och bra på alla sätt och vis! Idag satte jag mig ner med honom och han berättade om varje brukare för mig. Om hur de är lite som person och vad de gillar och så vidare. En liten bakgrundscheck med lite faktisk bakgrund som kan vara bra att ha i mitt forsatta arbete med dem. Jag känner att jag vill sätta mig ner och lära känna var och en av dem ännu bättre, lite för varje dag är min strävan. Vissa personer intresserar och lockar mig lite mer just pga sitt sätt att vara än vissa andra just nu. Jag lånade hem en teoripärm idag så jag kan fräscha upp mina psykiatrikunskaper en aning nu när jag åter är där. Jag vill förnya allt som lagts på hyllan i mitt huvud och jag vill veta och kunna så mycket som möjligt! Det intresserar mig och jag tycker det känns roligt att kunna få vara med på så mycket som möjligt och få veta så mycket som möjligt under min vecka där!! Jag suger åt mig av allt och alla, öronen är på helspänn hela tiden och jag snappar upp det mesta som händer runtomkring mig =)

Idag nämde till och med chefen att jag skulle få ett eget schema att gå på och jag blev då lite ställd och fattade inte riktigt hur de har tänkt. Jag har bara fått veta att jag ska få gå där den här veckan ut, men vad cheferna har för "planer" som de sa det vet jag inte. Han nämnde iaf att de hade lite "planer" för mig och så senare idag nämde han något om att de skulle göra ett eget schema till mig!! Jag hajjar inte riktigt vart det här är på väg, om de vill erbjuda mig jobb eller vad det vill bära *ler*. Vi pratade inte så mycket mer om schemat för det kom annat i vägen så jag vet inte alls hur många timmar det schemat i så fall ska rymma. Det där får jag väl höra mer om senare i veckan antar jag!

Men jag kan knappt tro att jag hörde rätt då chefen sa att han skulle göra ett eget schema till mig att gå på, hur fantastiskt låter inte det då?! Jag fick ingen av tjänsterna men på nåt vis kanske jag får en tjänst ändå..hahah!! Jag vet inte hur jag ska reagera, småfnittar bara än så länge för det känns ju väldigt häftigt i så fall =). Att de gillar mig i sådan grad att de fixar in mig med eget schema och allt, utan att jag ens fått någon av tjänsterna jag sökt  men ändå kanske får jobb..hihi!

Jag tog ingen rast idag så jag slutade 16:00 istället för 16:30. Åkte hem till mamma och pappa en sväng och berättade om mina 2 dagar på boendet. Sen åkte jag och hämtade upp Hjalle i Gävle kl 17:30 då han spelat innebandy. Jag var verkligen supertrött och när vi kom hem gjorde Hjalle mat till oss och jag har bara legat i soffan sen dess. Imorgon börjar jag inte förrens 13:30 vilket känns skönt och jag behöver inte slänga mig i säng "i tid" ikväll för jag har gott om tid att sova ut. Känns skönt. Igår jobbade jag ju kväll och slängde mig i säng så fort jag skrivit dagbok när jag kom hem och när klockan ringde imorse och jag skulle upp kändes det som att jag precis kommit hem från jobbet på kvällen. Zzz.....

Kommer nog att sitta uppe en stund till innan det blir sängdags och jag ser fram emot morgondagen. Det är fortfarande mycket jag vill veta och få koll på. T.ex. alla rutiner som skiljer sig från varje brukare och så vidare och vidare.  Det kommer kännas skönt när jag får lite mer koll på det och mer kan det som ett rinnande vatten så jag känner mig säker på vad jag ska göra och att jag gör det rätt.

Det här ser lovande ut och det känns väldigt bra att spendera tiden där om dagarn *ler*.
Jag trivs!

Första dagen avklarad

Många nya intryck, mycket att hålla reda på och många nya namn och människor med olika personligheter. Jag har precis kommit hem från min första introduktionsdag som jag önskade var över i mitt föregående inlägg och nu är den det. Och som sagt var det inte så mycket att vara nervös för. Skönt när jag väl var på plats och hade presenterat mig för alla i personalen samt för de boende, då kände jag en liten lättnad försvinna. Jag hade många frågor och fick många svar. Fick se en dag/kväll på boendet och skapade mig en slags uppfattning såhär efter en dag. Den kommer såklart att förändras lite ju mer jag spenderar min tid  där och får ihop det med alla intryck och upplevelser och allt så sakteliga lägger sig tillrätta i min hjärna. Nu idag var det såklart mycket intryck, inte så mycket att göra men jag är trött i huvudet ändå, har ont i huvudet och längtar lite efter sängen ska ni veta =).

Jobbar man dag jobbar man mellan 07:00-16:30 (9, 5 tim) och jag trodde då att man hade 1 timmes rast men det visade sig vara 30 minuter. Och de 30 minutrarna var visst väldigt svåra att ta ut ändå så de sa att ofta var det svårt att ta rast så man fick skippa den och gå hem 30 minuter tidigare istället. Dvs att man då jobbar oavbrutet 07:00-16:00, det är ändå 9 timmar det. Men man behöver en liten rast emellanåt för att ladda batterierna när man har långa arbetsdagar kan jag tycka. Om man jobbar kväll  jobbar man 13:00-21:30 men eftersom det är svårt med raster sa de att man brukade komma till 13:30 istället och skippa rasten. Då jobbar man i sträck till 21:30 vilket ändå är 8 timmar utan rast. Men, men, man tar seden dit man kommer =).

Det var en väldigt lärorik och intressant dag och jag ser fram emot att jobba img och se hur morgonen och förmiddagarna ser ut. Men verksamheten i sig kan i stort sett säga sig påminna en hel del om hur rutiner och sådant fungerar även inom äldreomsorgen. Det är frukost kl 08:00, lunch 12:00, eftermiddagskaffe 14:30, middag 17:00 och kvällsfika 19:30. Däremellen röker de boende en hel del, sitter i allrummet och samtalar eller går in på sina rum och sover eller gör något annat. De flesta sitter mycket inne på sina rum förutom när det är servering eller då de vill gå ut på altanen och sitta en stund. Jag tyckte det var skönt att skapa mig en personlig kontakt till alla som bor där och har nu presenterat in mig i gruppen vilket känns väldigt skönt. Jag tog mig för av arbetsuppgifter, samtalade med de boende och tog kontakt, tyckte allt var nytt och intressant. Personalen var trevlig och chefen likaså. Fick en egen nyckel samt ett larm ifall något skulle hända då jag behöver ett sätt att larma. Dagen bestod mycket i att sitta och samtala, tvätta lite tvätt med någon boende, försöka att motivera samt att ha ett positivt sätt till alla. Även fast det fanns vissa som var mindre trevliga och rätt arga så finns inget annat än att vara trevlig och lägga på ett gott bemötande.  Det skulle dukas fram och undan efter servering och det blev en hel del sitta ner faktiskt. På kvällssidan slog vi oss ner framför teven och jag fick åka hem 21:00 eftersom jag inte tagit någon rast.

Imorgon jobbar jag 07:00-16:30, ska bli roligt och spännande att se vad den dagen för med sig.  Men verksamheten påminner mkt om äldreomsrogens sätt att arbeta med rutiner och det var den jag ville ifrån eftersom jag kände att jag skulle vilja göra så mycket mer. De har en boendestödsgrupp i längan bredvid oss där de jobbar mera utåt med de boende då de boende är friskare där än på gruppboendet. De har egna lägenheter där personalen besöker dem och hjälper dem med vardagliga ting s om kan röra lägenheten, att handla, sociala kontakter samt aktiviteter utei samhället för att de i så hög grad det går ska klara sig så bra själva. På gruppboendet där jag är placerade har ingen av de boende någon slags aktivitet pga av att de alla har det jobbigt nog med att bara klara av att ta sig igenom en vanlig vardag på boendet.. De har egna små lägenheter på ca 30 kvadratmeter i gruppboendet samt att de tar del av det delade allrummet. Man kan ta en promenad, gå och handla eller göra något annat så visst går det att få in aktiviteter där med i den mån de boende klarar av det och vill. Men i största hand rör det sig om att klara av en vanlig vardag.

Eftersom boendet är helt nyflyttat till Björksätra där det står nu så är det lite rörigt i verksamheten och allting har inte riktigt kommit igång än som det ska, så verksamheten kommer att förändras lite.

Jag har inte tid att skriva ner mer tankar just nu för jag måste hoppa ner i sängen om jag ska få tillräcklit med sömn innan det är dags att kliva upp igen ca 05:30. Ska skjutsa in Hjalle till kontoret inn jag tar mig till boendet som ligger i bortre delen av Sandviken imorgon bitti.

Skynda sova!
Jag är trött...

Jag är nervös....

och det är den jobbigaste känslan på delad plats med några andra. Tycker INTE om att vara nervös överhuvudtaget.

Jobbigt...

Vill ha morgondagens första introduktionsdag på gruppboendet för psykiskt sjuka överstökad. Då kan jag pusta ut och har gett mitt första intryck och människorna där vet vem jag är. Måtte det bli bra!

Åkte hem till mamma och pappa till 12:30 idag. Gratulerade mamma och fikade tårta och gott! Tog en promenad med mamma och Jenny och lilla Hugo i vagnen. Han somnade. Skönt väder också. Soligt och inte ett moln på himlen, frisk och sval luft, härligt!

Jag stannade kvar till ca 18:30. Hjälpte mamma att vara barnvakt till Hugo. Vi gungade lite och sånt! Anton och Chrille skötte sig själva, de är ju så stora!

Fick mat hos mamma även idag lika som igår, vilken tur!  Åkte in till Gävle och hämtade upp Hjalle kl 19:00. Han var hos en kompis och kollade på fotboll. När vi kom hem satte vi oss framför teven och kollar lite valvaka. Idag var det nämligen val. Ett val jag inte deltog i det här året. Kände mig inte alls insatt i någonderas politik och skulle jag ha röstat skulle det blitt nån slags "ole-dole doff" röstning och det kändes inte bra. Därför stod jag över. Jag vet att man bör rösta. Kanske nästa gång... Att jag sätter mig in lite mer i politiken då och tar mitt ansvar.

Nu ska jag försöka slappna av och inte tänka mer på morgondagen. Den kommer ändå. Med sol tror jag det var. Det känns lite lättare för sinnet *ler*


Borde man sova nu...?

Sitter hemma och väntar. Håller mig vaken. En liten stund till. Ska hämta Hjalle från krogen runt 02:00 antar jag. Han ringer när det är dags =). Han har varit på golftävling idag med gamla vänner och sen blev det fest på kvällen. Hoppas de har roligt!

Jag har varit hemma hos mamma och pappa hela dagen. Kom dit till ca 12:00.  Hade hur mycket tvätt som helst med mig igår när jag var där och tvättade efter jobbet. Slängde i en maskin när jag kom. Jenny och Anders var också där. Anders pysslade med bilen. Jenny och jag följde med mamma och köpte tapet till hallen. Sen åkte vi hem igen. Började dra bort gammal tapet, jobbigt värre!!

Låg också ute i hammocken och läste lite tidning i höstsolen som fortfarande värmer skönt. Kom på nu att jag måste rensa bort sommaren med dess blomster från min balkong nån dag. Mamma bjöd på hamburgare idag. Var nog sista grillningen för året tror jag. Gott var det. Hugo var hos oss. Han åt  han med och vi lekte. Härlig liten busunge *ler*.

Vid ca 18:00 ringde Hjalle hemifrån. Han skulle in till Sandviken på fest till 19:00 och jag åkte då hem och hämtade honom och skjutsade in honom till partajet. Fick låna hans pappas Audi och jag körde! Vilken bil! Skön och rolig att köra och skapligt drag är det i den också. Kan inte undå att känna mig lite cool där jag sitter bakom ratten och gasar iväg!! Rolig körning i den bilen =).

När jag släppt av Hjalle åkte jag till mamma och pappa igen och där var nu också Anton och Christoffer som skulle sova över. Vi kollade på teve. Jenny och Anders kom förbi igen. De hade varit på husvisning och det hade varit toppen allting. Håller tummarn för dem nu *ler*. Jenny och jag tog en kvällstur med Audin, kände för köra lite...hehe! Hjalle ringde 23:00 och sa att han skulle haka med grabbarna ut på krogen. Jag åkte då hem till Valbo en sväng och har hållt mig vaken framför teven.

Börjar kanske till och med bli lite nervös inför första introduktionsdagen på "nya jobbet" för veckan. Vad som kommer att hända, vad jag ska göra och ta mig för, hur de andra i personalen tycker att jag är, hur de boende ska ta till sig mig. Ja det är mycket tankar nu. Men ingen som helst ide till oro egentligen, bara onödigt ont. Allt brukar gå så mycket bättre än vad man tror ändå *ler*.

En ny utmaning som jag ska ta mig an. Spännande och lite svår men en utmaning jag väntat på. Få se om jag klarar av den eller om den inte är menad för mig. Svaret kommer till mig snart. Då får jag min nyfikna hunger stillad. Eller bara pånyttfödd för mer nyfikenhet och vilja att lära*ler*

Ska lägga mig i soffan en stund och vänta på Hjalle. På måndag fyller mamma år. Men eftersom jag jobbar 13:00-21:30 har jag bestämt att jag ska gratulera henne img istället. Lugnare så.

 En andra chans

Jag ringde chefen i torsdags, han som intervjuade mig angående skötartjänsten på boendet för psykiskt sjuka i Björksätra. Tyvärr hade han inga roliga nyheter angående just de 3 tjänsterna som jag sökte. De hade gått till 3 andra som redan jobbade inom psykiatrin på ett eller annat vis, typiskt att man ska falla pga av att man inte har någon erfarenhet!!! Hur ska man nånsin få det om man inte får en chans att komma in och jobba?! Rimmar konstigt det där tycker jag...

Men både han (Lars) och en annan chef (Göran) tyckte väldigt bra om mig sa de och hade fått ett fint intryck av mig och tyckte att jag gjorde en väldigt bra intervju, det värmde! Jag var visst bra på nåt vis så att de tyckte att de ville få in mig inom psykiatrin på ett eller annat vis, de skulle inte bara "slänga bort mig" typ! Verkligen jättehärligt att få så fina ord sagda till sig av sådana människor. De tror visst på en ändå fastän jag saknar just erfarenheten. Men de var villiga att ge mig nån slags chans att få in en fot och Lars sa att han skulle ringa mig lite senare då han hade klarare besked att ge mig. Jag blev lite ledsen att jag inte fått nån av tjänsterna för jag ville verkligen jobba där, det kändes så bra och så rätt.. Jag till och med grät en liten skvätt, så hårt trodde jag inte att jag skulle ta det, men tydligen... Jag ville ju så gärna...

Men så igår fredag då jag var på jobbet ringde Lars. Han ville erbjuda mig jobb på gruppboendet i Björksätra hela nästa vecka för att "testa" mig och att jag fick testa på yrket. Herregud vad jag blev paff!! Han hade absolut  inte behövt göra något sådant för mig, men att han tar sig den tiden och anstränger sig för att få in mig värmer!  Tänka sig att högste hönset inom verksamheten ser till att jag får komma in och jobba bara sådär ändå utan tjänst och allt. Jag känner mig faktiskt rätt stolt ändå och det känns skönt *ler*. Stolt över att jag är omtyckt och att människor tror på mig och mitt sätt, det höjer självkänslan!!

Alldeles för en liten stund sen ringde en tjej från "poolen" och skrev in mig i "jobb-listan" eller nåt sånt. Man måste göra det innan man får jobba, så man är försäkrad och sånt viktigt. Tider fick jag också och så här ser min spännande nästa vecka ut:

Mån - intro 13:00-21:30
Tis - intro   7:00-16:30
Ons - arb.  13:00-21:30
Tor - arb    7:00-16:30
Fre - arb    7:00-16:30

En andra chans, jag tackade honom otroligt mycket för att de ger mig en chans att få prova på mitt nuvarande mål i karriären; att äntligen få testa på att jobba med det jag utbildat mig till och verkligen känner att jag längtar efter! Nu når jag äntligen mitt mål, det jag strävat efter så länge, nu har jag nått dit!!! Tack så mycket för att ni tror på mig!!!

Ni gör mig stolt, nu ska jag gå och göra alla andra stolta och se till att de vill ha mig kvar där! Hoppas jag trivs och att jag känner att det är där jag vill stanna. Så får jag se efter veckans slut vad det kan tänkas leda till. Men först ett steg i taget, bit för bit *ler*.

Jag ska fråga så mycket jag hinner med, ska suga åt mig som en svamp av all information som ges och av alla intryck jag får, jag ska värdesätta varje minut jag spenderar där och all värdefull tid som jag får spendera med dessa människor, jag känner på mig att jag kommer att lära mig otroligtt mycket och växa som person.

Det här känns stort ska ni veta!!!

Stolt

Min andra chans
Jag ska ta vara på den

vacker dag

Uschamej! Hjalle och jag var hem till hans föräldrar en sväng men så skulle de till att äta surströmming (Hjalle och jag har varit på MAX idag) men då kunde vi faktikt inte stanna kvar för det luktade så fruktansvärt illa!!! Blää!! Vi ska tillbaka till Hjalles föräldrar om ett tag och fika lite.

Solen skiner och det är en "nästan-sommardag" idag och var det igår med. Härligt och jag blir glad och lättsam i sinne *ler*.

I fredags jobbade jag mellan 10:30-17:15. Men det var slut på barn redan 16:30 och jag kunde sluta då. Det var bara 8 st barn på vår avdelning och vi hade mysfredag. När jag kom satt alla barnen ihopkrupna i soffan och tittad på tecknad film, "Hitta Nemo" och mumsade popcorn!. Det var en riktigt mysig fredag i regnrusket. Vi tittade också på Nalle Puh med de barn som var vakna fter maten. De flesta sov.  Jag hade en jättemysig fredag och det känns än mer härligt när barnen spontant kommer och vill krypa upp i famnen på en och kramas. De är för underbara!

Barnen gör ju en verkligen otroligt glad och man ler så stort inombords. Och det sättet de resonerar och svarar och tänker och är, allt är så spontant underbart *ler*. Och även fast barnen är så små ser man så tydliga personlighetsdrag som alla skiljer sig olika från varandra *ler*. Så roligt att se ett barn utvecklas och vara i sin egen lilla person *ler*. Mysigt värre!

Jag åkte hem till mamma och pappa efter jobbet  och inväntade Hjalle som kom och hämtade mig vid 17:30 eller nåt sånt. Han hade varit på nån slags sponsorgolftävling med TV4 och lirat. Han fick en t-shirt, en keps och en nyckelring med Tv4:a loggan...haha! På eftermiddagen skingrade sig molnen och solen tittade fram och värmen med den. Sen i fredags och hela helgen har det varit strålande väder. Hösten kommer snart... Den är fin den med *ler*.

Igår lördag vaknade jag 8:30. Tina hade lust att gå på Köpis lite senare vid 14-tiden. Vid 11-tiden åke jag hem till mamma och pappa och knäppte lite bilder på Mustangen för pappas entusiastförsäkring. Mamma och pappa höll på att rusta i hallen. De har satt nytt tak och igår höll de på att lägga golv när jag kom, det kommer bli lika fint som resten av huse t*ler*. De är fantastiskt duktiga och händiga och kan så mycket. Jag är stolt över dem, beundrar dem för deras kunnnande och de är båda mina förebilder. Älskar er!

När jag tagit bilderna åkte jag hem och Tina kom strax efter 14:00. Vi åkte ner på Köpis och igår hittade jag hur mycket som helst! Jag köpte allt som allt 5 plagg eller om det var 6! Och om tiden räckt till har jag lätt kunnat stannat kvar och provat lite mer och säkert kommit därifrån med ännu mer *ler*. Men det var nog bra att Köpis stängde när det gjorde så jag inte blev helt ruinerad..hihi! Jag är verkligen inne i en "Shoppaholic-period" nu och kan handla hur mklt som helst!

Både mamma och Hjalle fyller år den här månaden så det är väl bäst att jag spar lite slantar till en varsin  present åt dem med *ler*. Tina och jag var kvar tills det stängde kl 17:00. Jag köpte med mig lite lördagsgodis inför kvällen också, gott! Följde med Tina hem till Gävle en sväng där jag ficki köpa hennes vita höstjacka för en billig peng. Den gillade jag mycket och jag behövde en höstjacka riktigt akut just nu så det blev perfekt! Vi åkte från Tina kl 18:00. Hon släppte av mig hos Sjösse där Hjalle var och kollade på fotboll. Jag åkte hem med Hjalle och Tina åkte vidare till Mattias.

Hjalle och jag åkte hem och lagade mat. Det blev stekt  fläskkotlett i marinad, strips och potatissallad, hur gott som helst när det väl fick avnjutas ca 1 timme senare. Vi kollade på filmen "Chaos" igår och den var rätt bra. Kvällen innan tittade vi på "16 Blocks" som jag också gillade. Vi har också sett en film som heter "Freedomland" och den gillade jag också. Har haft flyt nu med filmval =).

Inatt sov jag på soffan. Var vaken till ca 02:15 igårkväll för jag fastanade på Tradera där jag bjöd på lite kjolar =). Mamma har ju fastnat i Tradera-träsket och nu är det väl min tur..haha!
Vaknade 10:00 på soffan och Hjalle åkte och kollade på en innebandymatch. Vi hade bestämt att vi skulle ta en städdag idag så jag började städa lite efter några bitar godis och tv-tittande. Hjalle kom hem och hjälpte mig och bar ner massa grejer till förrådet och dammade i lägenheten. Jag dammsög och torkade golven och nu käns det riktigt fräscht, härligt!

När vi städat färdigt åkte vi in till Max och sen hem till hans föräldrar, resten är berättat.

Nu väntar Hjalle väldigt otåligt på att få sitta vid datorn så jag ska avsluta mig här och nu!


Bilverksta´n

Idag har varit en riktigt regnig, ruskig, tröttsam och grå dag. Jag piggnade aldrig till under hela dagen, skulle lätt kunnat somna på 2 röda om chansen fanns. Jag slöt ögonen lite lätt när jag hämtade upp barnen som sovit middag på dagis idag, och gud så skönt det var..zzz...  Det enda jag ville då var att sova och sova.... Andades med tunga andetag hela dagen och kände mig snurrig på ett väldigt konstigt och obehagligt sätt...

Jag började 9:00 och jobbade till 16:40 idag. Vi var bara inne hela tiden och lekte, läste, bakade med play-doh, bytte bajsblöjor, tröstade ledsna barn, sa "aja-bajja", skrattade och kramades och hade en toppendag med alla barn. Jag ringde till Sandvikens billackering och frågade om de skulle vilja laga min kära Mazda och det ville de. De tyckte jag skulle komma förbi och visa skadorna för dem också skulle de knäppa lite kort och sånt. 13:15 hade jag rast och då åkte jag ner till bilverksta´n och han kollade på bilen och tryckte till framskärmen så den blev rätt rak och passagerardörren gick att öppna igen också satte han tillbaks min blinkers och bytte lampa så den fungerade igen! Bilen såg ut som ny...hehe!  De hade väldigt mycket jobb och gav mig en väntetid på uppemot 1½ månad. Men jag har ingen brådis, bilen funkar, min dörr går att öpnna igen och blinkersen funkar, bilen är som tipptopp! Ingen brådis och jag väntar gärna.

Jag kom precis tillbaka till dagis i tid då min rast på 30 minuter tagit slut. Det blev lite mellanmål och innelek till 16:30 då jag slutade. Då åkte jag i ilfart till Hjalles kontor och hämtade upp honom. Skjutsade hem Hjalle och sen åkte jag till Tina. Innan jag tagit mig så långt som till Hjalles kontor för att hämta upp honom så hade jag slunkit hem och hämtat min uppblåsbara madrass som Tina ville låna. Hon ska ju nämligen gå och bli sambo med Mr Right *ler*. Så nu säljs det grejer, bland annat sängen..haha!

Jag kom till Tina till ca 17:30. Stampade in och vi pratades vid en stund men sen ville vi ha mat i våra hungriga magar. Vi gick ner till Pizza House på Brynäs där det blev en pizza för mig, en väldigt god sådan! Men magen blev som den blir när man äter sånt som magar inte ska ha... =). Min mage bubblade, blev superspänd, så kallad gravidmage och den var så ansträngd och jobbig en bra stund. Vi åkte till Ö.B där vi inhandlade lite nyttogrejjer, ja jag iaf, Tina "råkade" få med sig sånt man bara får äta på lördagar, ostkrokar!!! Jag köpte duschcreme, tandkräm och hudkräm. Vi åkte hem till Tina igen efter minishoppingen och jag brände över lite bilder från vår fest hos Tina i fredags. Rätt tjusiga sånna! Passade också på att bränna lite musik. Diggar ju Boten Anna med Basshunter jag...haha!!

Vi kämpade på med att blåsa upp madrassen också, men sen drog Tina ändå iväg till Mattias för att sova *ler*.  Hon åkte hem till han och jag åkte hem till mig vid ca 20:00. Hjalle välkomnade med en kram och vi slog oss ner i soffan och har suttit där fram till nu. Jag funderar på att gå och sussa, får sova länge imorgon då jag inte börjar förrens 10:30, skönt! Också är det fredag igen, helt otroligt vad den här veckan har gått fort! Jag har absolut inte hängt med, vart tar dagarna vägen?! Och jag tycker det är gudomligt skönt att inte längre behöva åka och jobba mellan 19:00-23:30 om kvällarn, känns som att jag nu efter jobbet har all tid i världen att göra precis vad jag vill. Känns skönt att slippa ha det där hängandes över sig..!

Imorgon börjar jag alltså inte förrens 10:30 men då jobbar jag till 17:15 också. Men det gör faktiskt ingenting, jag har ändå inget planerat för dagen. Imorse ringde jag till "Kommunal" också för att höra mig för vad jag skulle kunna tänkas ge för löneanspråk ifall det blir tal om det när de ringer från intervjun. Hon sa vad lönerna inom dessa yrken låg på inom kommunen så nu har jag lite mer fakta-koll och nåt att gå efter.

Jag har fått mycket gjort idag, bilen är provisoriskt väldigt bra fixad och nu är det bara att vänta. Allt ringande och fixande till försäkringsbolag och andra ställen är fixat och det känsn skönt. Jag har koll på läget *ler*.

Anna "sajnar ut" med bilder på 2 asbra bruttor, snygga är de också..haha!"

 Tina och jag i fredags!


Intervju

Vik skötare, 3 tjänster           

Arbetsplats, ort: Boendestödsgruppen och gruppboendet Björksätra inom enheten för personer med psykiska funktionshinder

Anställningsvillkor: Heltid, vikariat 060901-070228 med ev förlängning. Schemalagd arbetstid, vilket innebär arbete på dagar. kvällar och helger.

Arbetsuppgifter: Som skötare i boendestödsgruppen och gruppboendet arbetar du med personer med mycket stora psykiska funktionshinder. Vi arbetar utifrån ett rehabiliterande synsätt. Det innebär att vi stödjer och coachar våra brukar i deras vardag, med en klart uttalad målsättning att tillsammans skapa en livssituation med "egen makt" och egen kontroll över sitt liv.

Kvalifikationer: Skötarutbildning eller motsvarande och en gedigen och väldokumenterad erfarenhet från arbete med psykiskt funktionshindrade personer.


Imorse åkte jag till jobbet till 06:30. Jobbade till 07:40 då jag åkte iväg på min intervju som skulle vara mellan 8:00-9:00.  Jag åkte dit med ett icke-bultande hjärta och jag såg mer fram emot själva intervjun än var nervös. Det skulle bli så intressant att få höra om arbetet och arbetssättet och allt jag ville ha svar på! Intervjun startade kl 8 och det var 3 personer som satt med. De tyckte först och främst att jag hade skrivit ett väldigt bra brev om mig själv i ansökan och de tyckte att de fick en väldigt fin bild av min därigenom. De berättade om tjänsterna, om arbetsplatserna samt om deras arbetssätt och syn på deras möte och agerande med de psykiskt sjuka i deras vistelsemiljö.

Jag var positivt laddad med nyfikenhet samt en vilja att berätta om mig själv och deras sätt att jobba lockade mig mycket och jag blev så ivrig att jag tänkte till mig själv att jag nog måste lugna ner mig så de inte skulle tro att jag försökte för hårt..haha! Men jag pratade på och ställde frågor och tyckte hela intervjun var jätterolig, givande och jag tyckte det var roligt att få träffa dem och de tyckte detsamma om mig. De var nöjda efter en timme och frågade mig vad jag hade för löneanspråk samt när jag kunde börja ifall jag skulle få en av de 3 tjänsterna.  Tjänsterna var 6-månaders vikarat på heltid till att börja med och det fanns stora möjligheter att iallafall 2 av de tjänserna kunde leda till fasta tjänster vilket kändes än mer lockande!

Kl 09:00 kände jag att jag hade gett en så pass bra bild av mig själv som det bara gick och jag kände mig väldigt positiv, log mycket och kände mig väldigt avslappnad i deras sällskap. Jag var nöjd med samtalet helt enkelt. De sa att det var 50 personer som sökt jobbet men att de tagit ut 7 till intervju och när de intervjuat alla 7 skulle de ta ställning till ifall de ville intervjua någon annan av de sökande eller någon av de redan intervjuade en gång till eller om de var klara på vem de ville ta in. De skulle höra av sig så fort som möjligt och i och med att tjänsten skulle ha tillsatts redan den 1:a september och datumräknaren idag står på den 5:e september så jag räknar inte med en alltför lång väntan.

Oavsett om jag får jobbet eller inte pga av några omständigheter är jag glad att jag fick chansen att "visa upp mig" och visa dem vem jag är.

Jag åkte sen väldigt upplyft och lättad tillbaka till dagis för att återgå till jobbet som sträckte sig till 13:30 idag eftersom jag inte tog någon rast under dagen. Något som jag känner att jag kan falla på i val av person till tjänsten är detta som stod i annonsen:

"Kvalifikationer: Skötarutbildning eller motsvarande och en gedigen och väldokumenterad erfarenhet från arbete med psykiskt funktionshindrade personer."

Jag har tyvär ingen väldokumenterad erfarenhet från detta och det kan jag  eventuellt se som min nackdel och kanske mitt fall. Om så blir utgången blir jag väldigt ledsen för det här är verkligen det arbete jag vill prova på men det ska alltid vara så svårt att få in en fot på sånna här ställen i och med att tjänsterna oftast sköts internt.

Jag håller mina tummar och ska imorgon höra mig för hos Kommunal om vad för slags lön jag kan tänkas begära med tanke på att jag har några års arbetslivserfarenhet på nacken, samt faktiskt har utbildning inom detta område men inte än har jobbat inom det.  Jag fick då klart för mig att jag inte kommer att tjäna mindre än vad jag gör nu men jag vill heller inte tjäna samma summa som jag tjänar nu som outbildad barnskötare. Lite mer i kassan hoppas jag ändå att det här i så falla ska ge!

Nu ska jag inte spekulera mer i detta utan tar dagen som den kommer och när väl samtalet kommer tar jag även det som det är.

Jag har varit väldigt trött idag. Ögonen har känts blytunga och mitt huvud har inte riktigt varit närvarande känner jag. Åkte hem till mamma och pappa efter jobbet och stannade där till ca 15:30 då jag åkte in till Gävle och hämtade hem Hjalle. Vi lagade pasta med köttfärsås när vi kom hem och jag kollade på filmen "Nanny McPhee" som jag fått låna via jobbet. Den var rätt mysig och spännande, en riktig sagofilm som jag älskar!

Jag kommer bara ligga och ta det lugn i soffan tills sängen kallar och sen är det jobb img igen som vanligt. Tjing, tjing!!!
Helgen som varit

I fredags jobbade jag 6:30-12:00 och åkte hem till Tina vid ca 13-tiden också gick vi ner på stan och kikade lite och åkte sen in till Köpis. Shoppade en brun topp och ett par svarta leggins och kanske nå mer =). Trevligt!

Lördagen klev jag upp 7:30. Pappa, Jenny, Anders, Jaakko och jag åkte upp till DAK-marknaden i Falun och den var verkligen superstor!! Det var bildelar varvat med vanlig loppis. Killarna gick för sig själva och Jenny och jag strosade runt bara vi två. Jag köpte en ljusgrön paradhylla (tror det heter så) till köket för 20:-. En jättesöt handmålad keramikgris 95:-, en ljuslykta 5:- och en liten ljushylla 15:- (gav den till mamma) och så köpte jag en liten "La poterie" - grej 20:- till Tina.

Jenny och jag stötte på killarna efter ungefär lite mer än halva marknaden och då gick vi iväg en bit bort och satte oss vid skogsbrynet, under några tallar med rumporna på stenarna och fikade lite bulla, kex och festis. Gott och mysigt! Sen knatade Jenny och jag iväg för oss själva igen. Vi kom till marknden ca 10:30 och Jenny och jag hade gått igenom hela klockan 13:30, 3 timmar!! Men killarna var inte alls klara så Jenny och jag satte oss ner vid ett bord på den plats vi sagt vi skulle mötas på när vi blev klara. Vi tog upp fikat och fikade igen och efter en timme, alltså 14:30 kom killarna. Pappade hade köpt några amerikanska reg-skyltar. Vi gick till bilen och trängde oss ut i bilkön. Det tog ng 10 minuter om inte lite mer innan vi var ute på vägen och kunde köra hemåt. Kom hem till Västanbyn kl 16:00 och jag skyndade mig hem för Hjalle skulle ha bilen och åka in till en kompis. Jag kom hem ca 16:40 och Hjalle åkte på en gång. Jag gick in och gjorde mig iordning för Tina skulle hämta upp mig vid ca 18-tiden då vi skulle åka hem till henne för lite fest och sen gå ut på Heartbreak.

Tina kom och vi drog iväg. Lyssnade lite musik, skojade, dansade, provade kläder, knäppte massa bilder och hade det roligt hemma hos Tina. Vi gick ner till Heartbreak och det var mkt folk där inne! Träffade på min arbetskollega M och hans tjej vilket var jätteskoj. Det dansades hades skoj och sen tappades Tina bort och det var lite trist att det blev så men nu är det ok. Hjalle kom och hämtade mig sen och jag somnade som en stock när vi väl kom hem. Vaknade först 9:00 men somnade sen om lite eller om jag bara slumrade till en 12:00 då jag klev upp.

Hjalle och Jonas skulle flyga ner till Höganäs i Skåne på söndagen så Hjalle åkte hemifrån redan 13:30 på söndagen. De har en leverantör som heter Bex Sport där nere som de skulle hälsa på för så kallade pengar de fått i utbildningssyfte eller nåt sånt. Så då flög  de ner på en tripp dit, tyckte jag var lite häftigt och kul för dem. Pratade med Hjalle alldeles nyss och han satt nu på tåget hem från Arlanda och jag ska hämta dem 21:52. Han hade haft det bra iaf.

Min söndag blev inte nå händelserik den alls. Låg mest bara i soffan och blippade mellan tevekanalerna och gjorde ingenting alls.

Idag var det så måndag igen. Klockan ringde 06:20 har jag för mig och det var lite konstigt att kliva upp utan att Hjalle låg bredvid mig, likasom det var konstigt att han inte låg bredvid mig igårnatt när jag släckte
 för natten.

Idag jobbade jag 7:30-15:30. Dagen gick bra även om den var väldigt höstig och gråmulen, blåsig och rätt deppig i sig. Skulle lätt kunnat ligga hemma i soffan och bara myst hela dagen jag *ler*. När jag slutat åkte jag raka vägen hem till pappa och lånade telefonen. Ringde Länsförsäkringar och fick hjälp med hur jag skulle gå till väga med bilen som måste lagas och försäkringskostnader och sånt. Eftersom det var Hjalle och jag som var "vållande" till olyckan får vi stå för motpartens självrisk som ligger på 1000:-, samt att vi får stå för våran vagnskadeförsäkring på 3000:- för att få vår bil lagad. Totalt kan beloppet max stiga till 4000:- sa han jag pratade med. Han skulle skicka hem papper till mig och sen skulle jag kontakta en verkstad som skulle laga bilen. Nu är allt  i rullning vilket känns skönt. Ska bli ännu härligare när hela karusellen är över.

Jamen just ja, jag har nog inte ens skrivit om att Hjalle och jag varit med om en trafikolycka där vi krockade med en annan tjej. Det var när Hjalle och jag skulle åka in till MAX i fredagskväll vid 19-tiden som vi i spöregnet kom till en korsning i Gävle där vi hade väjningsplikt in på huvudled. Hjalle kör och ser inte bilen som kommer på huvudled från höger sida men jag ser den och tänker såklart att Hjalle ska stanna. Men när jag märker att han inte stannar och bara åker rätt ut ser jag för mitt inre vad som kommer att ske och jag skriker "-Hjalle!"  och tar mig för huvudet och sen kommer kraschen på min sida. Vi krockar med henne och det är vår vänstra framskärm och vänster lyse som tar i och får sig en liten tillbuckling ser vi när vi går ut och inspekterar. Av smällen trodde jag att hela bilens vänstra sidan skulle vara totalt paj och sönder. Men tur i oturen får vi då vi ser att det "bara" är framskärmen vid hjulhuset som fått sig en liten törn. Vi klev ut och pratade med kvinnan i bilen bredvid och kommer fram till att det såklart var vårat fel och hon var trevlig att ha att göra med så det var inga problem. Hjalle och jag var jätteskrajsna att hon skulle börja skälla på oss på en gång... Men det gick väldigt smidigt även om det såklart var väldigt trist att det skulle hända men olyckor händer ibland, så är det. Man kommer inte undan dem. Hjalle hade ju stannat och tittat åt båda hållen men han såg helt enkelt inte bilen av någon anledning.

Men nu är saker och ting i rullning som sagt och snart är det här ur världen. Trevlig kille fick jag också prata med på Länsförsäkringar och det gick smidigt och bra.

Jag åkte hem till mig när jag pratat färdigt med Länsförsäkringar idag och klockan 17:15 åkte jag ner till Köpis och träffade på arbetskollegan Micke och vi gick och tog en fika och pratade bort några timmar fram till 19:00 då han var tvungen att "gå runt" lite igen *ler*. Han bjöd mig på smörgås och festis och det var ett trevligt sällskap jag fick istället för att sitta själv hemma nu när Hjalle är borta. Jag åkte hem 19:00 och har bara suttit framför datorn och teven efter det. Ska om ca 10 minuter åka och hämta Hjalle.

Imorgon jobbar jag 6:30-14:00 och ska på intervjun för skötartjänsten mellan 8:00-9:00. Jag är inte ett dugg nervös just nu och hoppas det håller sig så, men av erfarenhet vet jag att nerverna kommer igång ju närmre tiden lider, så img är jag kanske rätt nervös. Men jag hoppas det går bra och att personen jag ska prata med är trevlig och lättsam.

Nu säger jag godnatt!

Längtar efter att få hem min Hjalle nu *ler*.

Sista passet

Nu har jag gjort sista passet på 6-ans låsning. Känns skönt på ett vis att slippa åka iväg kvällstid och jobba men trist eftersom jag inte har någon anledning att komma iväg till kontoret och träffa alla schyssta och roliga arbetskamrater som jag annars träffar där titt som tätt.

Och imorgon ska jag jobba mellan 6:30-12:00. Jag måste verkligen hoppa raka vägen ner i sängen nu om jag ska få nån sömn innan klockan ringer 5:20.! Img ska jag ner på stan med Tina och på lördag blir det fest och dans, ska bli skitskoj!

Härligt att veckorna går så fort och att vara ledig på helgen är så underbart!