Lycklig

Hela min dag kan sammanfattas i det endaste ordet. Det beskriver hela min sinnesstämning. Lycklig.
Det blev en heldag hemifrån. Klockan ringde kl 8.00. Dags att kliva upp och göra iordning saker och ting som skulle tas med på båtturen. Vi åkte hemifrån vid 9-tiden. Förväntansfulla. Ivriga. Det skulle komma att bli en underbar dag kände vi båda. Solen sken redan då jag steg upp ur sängen vilket såklart påverkade min uppfattning om dagen på ett positivt sätt. Vi stannade först till på kontoret för Hjalle skulle fixa med nåt. Därefter åkte vi till en Konsumbutik och köpte matsäck. Smörgåsar, vatten, läsk, bulla, kaka, nektariner, russin och sånt som kan va bra att ha när man ska iväg på utfykt sådär. Känner mig riktigt nöjd över min rosa mini-kylväska. Den rymmer faktiskt en hel del! Och nu har den kommit till användning för andra gången. Igår invigdes den då vi picknickade på bryggan i Marma.

När vi handlat det vi tyckte att vi behövde styrde vi vidare till den blå kiosken i Marma dit vi kom ca 10:15. Vi betalade in de 200:- det kostade för att hyra båten och skrev på ett hyresavtal. Passade på att gå på toa och köpa med oss en Aftonbladet. Sen fick man gå hem till en farbror som bodde på en gata intill kiosken och hämta båten som låg på ett släp. Sen fick vi dra båten på släpet ca 200 meter ner till iläggningsplatsen vid vattnet. Trots att det var lite tungt att dra så gick det bra. Var mest jobbigt för att det var så himlans varmt och svettigt. När vi sen var vid vattnet backade vi ner båten i vattnet och drog undan släpet. Jag hoppade upp på den lilla bryggan intill och höll i båten medan Hjalle kikade till motorn samt hur den funkade. Det var en röd knapp som inte var riktigt intryckt (men såg ut att vara intryckt) som gjorde att vi för en stund funderade varför motorn inte ville starta. Det var en mamma med 3 barn som också hade hyrt en båt på samma ställe som oss som kom ner och skulle lägga i sin hyrbåt som hade blivit tipsade om att om motorn inte ville starta så kunde det vara för att den röda knappen kanske inte var ordentligt intryckt. Och det var precis var det var. Hjalle pillade på knappen och startade motorn. Jag skjutsade ut båten en bit och hoppade sen i själv. Klockan var nog ca 11.00 när vi lämnade land.

Hjalle styrde ut båten från strandkanten och så var vi iväg - ut på stora Dalälven för första gången körandes båt på egen hand! Vilket spännande äventyr...hihi! Men Hjalle var kanon som styrman och gjorde våran båttur så himla behaglig och mysig. Även fast han inte åkt på länge var det faktiskt inte så svårt att gasa och styra. Jag provade bara att styra båten litegran men tyckte Hjalle gjorde det så bra så jag satt i fören och höll utkik istället. Bland annat efter stenar som kan finnas och dyka upp. Hjalles kompis hade visst markerat ut på en karta var han hade stött på sten när han hyrde båt där. Det var bra att ha. Men nästa gång ska nog Hjalle och jag köpa ett riktigt sjökort om det finns. Kan ju va bra att ha. Vi stöte på lite sten där Hjalles kompis hade märkt ut dem på kartan men eftersom båten gick sakta och säkert hann vi med att se dem och styra undan i god tid. Och nu vet vi lite om hur vattnet ser ut tills nästa gång vi hyr båt där för det blir garanterat fler ggr för jag hade en av mina bästa dagar den här sommaren just där ute i båten på älven.


Vi såg en liten ö inte så lång bit ut så den fick bli vårat första mål. Vi styrde in sakta och säkert och drev in den sista biten. Jag tog emot med åran litegrann och hoppade sen ur och knöt fast båten i en stor tall. Sen kom Hjalle efter och vi tog ur vår packning och gick upp på ön. Den var inte alls stor men där fanns ett litet vindskydd och grillplats. På ena sidan var det som lite skogsaktigt och på andra sidan var det klippor hela vägen ner till vattnet. Vi satte oss ner vid kliporna på ena änden av ön och öppnade kylväsan där allt gotta låg! Eftersom vi inte åt frukost innan vi åkte imorse var det väldigt gott att hugga in på en "Jättemckans" fyllda baguetter. Jag tog en köttbullar med legymsallad vilken är en av mina favoriter. Vi tog en varsin handduk och satte oss ner. När vi mättat våra magar la vi oss ner och solade. Hjale läste lite tidning och jag gick en sväng och kollade in andra änden av ön.


Vi blev kvar en bra stund men bestämde oss sen för att åka vidare då myrorna blev lite för jobbiga på oss eftersom vi helst ville ligga ner och slappa. Då kom de och kröp upp på armen på oss emellanåt vilket vi inte orkade med längre...hihi! Vi packade ner allt inklusive oss själva i båten igen och puttrade på vidare mot nästa ställe. Vi åkte genom en fåra där vi stötte på en sten som vi höll oss undan från och när vi åkt genom fåran och kom till ett mer öppnare ställe bestämde vi oss för att lägga till och bara njuta! Hjalle stängde av motorn och jag slängde i ankaret och knöt fast repet i båten. Där ute låg vi 1 timme och bra njöt i fulla drag! Här blev det fikadags då vi mumsade kakor, bulla och läsk. Jag hoppade ur kläderna och njöt av solen i bikinin. Hjalle och jag låg i bakre delen av båten och solade. Hade flytvästarna som kuddar vilket var perfekt! Helt underbart att sitta i en båt en sån fin dag som idag. En väldigt frihetskämsla att åka båt på något vis. Att kunna ta sig till ställen dit man inte kommer varken med bil eller på nåt annat sätt. Bara båten kan ta dig över vattnet, till dina små gömställen. En härlig känsla att glida lätt över vattnet som glittrar, höra vågorna som lätt slår i båten och utstöter ett härligt kluckande ljud, titta upp på himmelen och bara se sol, sol och sol vart man än vänder sig.


När vi sen ville vidare på vår upptäcksfärd drog jag upp ankaret och Hjalle startade motorn och så brummade vi vidare. Efter en stund kunde vi skymta E4-an och vi åkte under den och vidare en liten bit till.


Men sen ville vi vända och upptäcka älven åt den andra hållet också. Vi vände och Hjalle skötte sig så bra där vid motorn och spakarna! Även fast han inte kört båt på väldigt länge så var han mästerligt duktig, det var ju inte så klurigt. Till och med jag klarade av det. Men jag provade bara att styra en liten stund för jag tyckte Hjalle skötte det så bra och jag tyckte jag hade en så bra plats där längts fram i fören...hihi! När vi sen kom så vi såg stranden där vi kom ifrån bestämde vi oss för att lägga till en andra gång. Hjalle stängde av motorn och jag slängde i ankaret. Sen lade vi oss tillrätta i båten igen och njöt för fullt av den gassande solen!


Vilken perfekt dag att spendera ute på vattnet! Vi kommer garanterat hyra båt där fler ggr för det var så totalt underbart att puttra omkring där ute. Så lugnt och harmoniskt och väldigt behagligt. Avslappnande och fri från vardagens alla måsten och sånt. Även fast det var en sån otroligt fin dag idag så var det väldigt lugnt på vattnet. Bara nån enstaka båt här och där. Vi såg en väldigt mysig båt. Eller det var en brygga med staket. Såg ut som en altan, med blommor och allt som kom och puttrade. Farbrorn styrde medan tanten satt i en stol där på "altanen" och njöt av sol- såg fantastiskt mysigt ut!

Blev nog väldigt båtkär återigen idag måste jag säga. Men den sommaren Hjalle och jag åkte båt med Hjalles kompis Tompa upptäckte jag hur underbart det var att åka båt och nu fick jag njuta av upplevelsen igen! På Hjalle och min allra första båttur på egen hand och det gillades verkligen!!

När Hjalle och jag tittade på klockan nästa gång var den ca 16.00 och vi bestämde oss för att det fick räcka för idag och vi styrde båten vidare in mot land. 5 timmar ute på Dalälven blev det idag och det var det bästa! Helt klart en av min bästa dagar den här sommaren! När vi närmade oss land knäppte Hjalle av motorn och vi drev in och jag tog emot oss i den lilla bryggan som låg där och så hoppade jag i och drog oss närmare. Gick och hämtade båtvagnen och styrde ner den i vattnet och så drog vi upp båten på den och jag knöt fast en knut.


Jag plockade ur alla våra grejer och vi gick med dem till bilen. Sen drog vi upp båten till farbrorn som hyrde ut den. Sen gick vi till bilen och åkte vidare mot Annika som vi skulle hälsa på efter båtturen som vi sagt. Vi kom till henne ca 17.00 ute i Bönan och hon visade mig runt i huset eftersom jag inte varit in och tittat där ordentligt. Det var väldigt mysigt och ett riktigt sommarhus! Sen bjöd hon på fika och vi satt ute på en liten uteplats och umgicks till 19.00 då Hjalle och jag tackade för oss. Kom hem igen ca 19.30-trötta men väldigt belåtna efter en heldag! Tog oss en dusch och sen satte jag mig här vid datorn för att klottra ner allt om min underbara dag som jag har samlat i mitt huvud *ler*

Men nu är det slut!

Kommentarer
Postat av: Tina

Gud så härligt det där såg ut då.. :-)
Vad kostar det att hyra en sån där båt en heldag??

Postat av: Anna

Mmm det var en jättehärlig dag på vattnet =). Kostar inte mer än 200:- att hyra en båt en hel dag. Bensin ingår.

2007-08-07 @ 09:11:42
URL: http://levinda.blogg.se
Postat av: anki.

jag fick minsann inte skriva nån kommentar i natt jag inte!!!! skulle bara påpeka att det verkade vara en underbar dag!!!

2007-08-07 @ 10:38:52
URL: http://ankibjork.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback